Casa Asia

Direct AccessCap_casaasia
Media > Un món en transformació: una visió des de la Xina

Un món en transformació: una visió des de la Xina

El títol que encapçala aquest text dóna nom al cicle que va ser inaugurat el passat dijous 25 de febrer per Lanxin Xiang, professor d'Història i Política Internacional al Graduate Institute of International and Development Studies de Ginebra (Suïssa) i director del "Center of One belt and One Road Security Studies "a la Xina National Institute de Xangai (Xina). Lanxin va obrir aquest cicle de conferències a Casa Àsia amb l'objectiu d'abordar els canvis que s'estan produint en l'ordre global però des del punt de vista asiàtic.

El professor Xiang va obrir la seva xerrada llançant una pregunta: Per què Occident interpreta malament les "intencions" de la Xina? Per Xiang l'error de partida comença amb la mateixa definició que es dóna sobre el paper del gegant asiàtic al món. "A Occident es parla de l'ascens de la Xina però, en canvi, els líders xinesos prefereixen parlar de restauració".

Utilitzar el concepte d'ascens porta implícits 2 prejudicis, segons Xiang. En primer lloc, pressuposa que és una cosa nova a la Xina, "tot i que si consultem les estadístiques i la història veiem que aquesta expressió no s'ajusta amb la realitat". I la veritat, va dir, ve avalada pels informes de l'OCDE que corroboren que el PIB Xinès ja era el primer del món en 1832. En aquesta època, va afegir, el PIB xinès representava el 30% del total en el món.

És incorrecte, per tant, parlar de l'enlairament que la Xina ha experimentat en els últims 30 anys com si fos una cosa nova. Ho hem vist molt abans, va assegurar Xiang. I va recordar que la veritable raó per la qual la Gran Bretanya va entrar en guerra amb la Xina en 1840 no va ser per culpa de l'opi sinó perquè aquesta acumulava una importantíssima quantitat de reserves internacionals de divises i era, a més, el primer productor de plata en aquella època. Així que, tampoc és cert que sigui la primera vegada en la seva història que tingui tal quantitat de reserves de monedes estrangeres, va afirmar.

El segon prejudici, segons Xiang, és que el miracle xinès es deu al fet que la Xina s'ha aprofitat de la conjuntura econòmica de crisi que pateixen els països occidentals. Però la realitat és una altra molt diferent: "no podem ignorar els milers d'anys d'història econòmica ni negar que els nostres valors tradicionals i el nostre sistema de governança no tinguin res a veure amb aquesta contribució". Per això, ha insistit "l'èxit de la Xina no ve de fa 30 anys sinó que es sustenta en uns quants segles".

En el seu discurs, Lanxin Xiang també va parlar de la voluntat manifesta del nou govern xinès de posar fre a la corrupció, "una corrupció oficial sistemàtica que ha estat fora de control i ha malmès la reputació del partit comunista que l'anterior govern no va saber tallar. En canvi, per Xiang, el nou govern liderat per Xi Jinping ha posat límit, en els últims 3 anys, a aquest problema amb arrestos a polítics i funcionaris de primer nivell a la Xina.

Xiang va ser també molt crític amb la interpretació occidental que s'ha fet sobre aquesta campanya ja que, segons ell, els mitjans occidentals l'han descrit com una purga estalinista. Aquí el professor va posar en valor la tradició xinesa i els valors confucians que "tampoc tenen res a veure amb la tradició europea i els valors greco-romans". Segons ell, "el sistema polític xinès ve legitimat pel concepte d'ètica, i aquesta és la campanya principal del nou govern xinès: restaurar els valors tradicionals de Confuci".

Finalment, el professor va treure ferro a les notícies negatives que parlen de desacceleració de la seva economia quan Amèrica, va dir, creix un 3% mentre que la Xina ho fa a un 6% i ha crescut de mitjana un 8% en els últims 30 anys. On és el problema? va preguntar. Com es pot dir que la Xina està a punt del col·lapse econòmic amb un creixement d'aquest nivell?

Per al professor Lanxin Xiang el que intenten dur a terme els líders xinesos a hores d'ara és "transformar el sistema econòmic basat fins ara en un model centrat en l'exportació i la indústria per un altre basat en el consum domèstic i els serveis". I no és una transició fàcil, ha postil·lat. Per això, ha dit, cal crear un model de benestar social semblant a l'occidental. "Aquesta és la pretensió del govern xinès, transformar el seu model econòmic i la direcció d'aquesta política econòmica va en la línia correcta". Si té èxit, ja es veurà, ha conclòs.

Share to Twitter Share to Facebook Share to LinkedIn Share to Google Reader Share to Yahoo Share to delicious Share to NetVibes Share to Digg Share to Menéame Share to La Tafanera Rss

Search at Casa Asia Website
Casa Asia in WWW:
Facebook Twitter Youtube Flickr Spotify LinkedIn Foursquare

Agenda

Asia-Pacific Interactive Map

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic
Discover Asia, country by country
Casa Asia
Casa Asia | Social Headquarters | Can Tiana Venue | c/ Bolivia, 56 | 08018 Barcelona | +34 93 368 08 36
Casa Asia Center - Madrid | Palacio de Cañete | Calle Mayor, 69 | 28013 Madrid | +34 91 360 01 94
© CASA ASIA 2016. Legal Terms. Produced by rodest